Huvudet på spiken

En rättslig jämförelse jag fått mailad till mig:

Det var alltså en kompis till mig som blev utsatt för väpnat rån. Eller, kompis vet jag nu inte men bekant. Hur som helst, han var på väg hem från krogen en kväll när en maskerad kvinna kom ifatt honom bakifrån, tryckte upp en pistol i ryggen och sa: Pengarna eller livet. Så han gav henne sin plånbok. Hon blev fast sen och det blev rättegång.

Ja alltså det är inget fel på honom, egentligen. Men det är ju faktiskt ett par små saker man undrar över. För det första: Vad i all sin dar gjorde han ute vid den tiden!? Halv ett på natten, mitt i centrala Stockholm! Jag menar, lite får han ju faktiskt skylla sig själv, va.

För det andra måste man ju säga att han var minst sagt utmanande klädd. Kritstrecksrandig kostym, slips och blanka skor. Vem som helst kunde ju se att han hade en plånbok, man behöver faktiskt inte gå och skylta med det på det där sättet! Men så gick det ju som det gick också.

Och för det tredje: Varför gjorde han inget motstånd? Va? Okej, pistol i ryggen säger ni, men det visade sig senare att det bara var en vattenpistol! Hon hade inte haft för avsikt att skjuta honom eller någonting, men han lämnade villigt ifrån sig plånboken, sådär bara, utan vidare!

Allt detta visar tydligt att han egentligen ville det själv. Och det är ju inte så konstigt? Alla människor har ju ett naturligt behov av att ge. Och speciellt män, så har det ju varit ända från stenåldern att mannen har ett naturligt behov av att försörja en kvinna.

Dessutom framkom det vid rättegången en hel rad förmildrande omständigheter som gjorde att straffet sänktes: För det första hade kvinnans försvarsadvokat kallat in några av hans kompisar som skulle vittna om hans karaktär. Han hade nämligen under kvällen vid flera tillfällen setts bjuda sina vänner på drinkar. Fullständigt strödde pengar omkring sig, gjorde han. Och det säger ju en hel del om hans karaktär, han är sån helt enkelt.

För det andra så hade rånaren varit på samma krog och sett honom bjuda runt sig så där. Och sen så gjorde han ju som sagt inget motstånd heller. Alltså hur i all världen skulle hon plötsligt kunna förstå att han som verkat så positiv hela kvällen sedan plötsligt inte ville?

Ja, och så tog det hela inte så lång tid heller, han hann ju egentligen inte lida särskilt mycket.

Försvarsadvokaten hade också kallat in en psykologisk expert som kunde vittna om en av de grundläggande skillnaderna mellan kvinnor och män: Det är nämligen så att kvinnor helt enkelt behöver mer pengar än män. De har större pengadrift som det heter på fackspråk. Kvinnor ska köpa smink, mensskydd och behå, så är det bara, helt enkelt.

Jaja. Så det slutade med att hon frikändes, såklart. Lyckligtvis, får man ju säga. Jag menar, någon rättvisa måste det ju ändå finnas här i världen...


Skriv vad du har på hjärtat här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0