Emma

Idag fyllde min förstfödde 14 år. Hon har det mesta av utseendet efter sin pappa men är lika envis och tålmodig som mig. Hon har fått utstå en ung mamma som prövat sina föräldravingar med ett djup och egensinne som jag är glad att hon besitter. Jag är så väldigt tacksam över att hon finns.
 

Home sweet home

Kombolivet är avslutat sen, vad är det nu? Två månader ungefär. Det är en märklig känsla, för mitt liv blev snabbt så fundamentalt rotat i tvåsamheten att jag fick omvärdera bilden av mig själv som ensamvarg.

 

Senaste två dygnen har jag hjälpt till med kombons riktiga flytt och som bilden visar så hjälpte bebisen till. Jag fick träningsvärk av bärande men botade det med champagne tillsammans med andra flytthjälpare av olika slag. Så det var riktigt bra dagar det.

 


True story


We are accidents, waiting, waiting to happen

Vi tappade svängrum och alla hjärtan kraschade in i varandra. Du sprang åt höger och jag flydde åt vänster och utan att vilja ont så blev det ont. Någon blev ett pucko och en annan var en idiot. Eller så var vi bara missförstådda.


En känsla av vinter

I natt är en sådan där natt när jag inte får sova, när tankarna snurrar, omöjliga att lugna. Mitt hjärta det värker. Jag kramar mina knän och tänker att det ska passera, men det gör det inte. Det nyper till i mig några gånger, klump i halsen. Det känns befriande att jag gråter. Jag läser om tröst, om att kunna trösta sig själv. Jag vill inte. Att trösta sig själv är inte samma.


Det finns många nyanser

Jag tror på kärlek som den är på film. Men verkligheten är så rik, mycket rikare än någon fantasi jag någonsin kunnat uppbåda. Den är bara mer lågmäld och tar längre tid att upptäcka nyanserna i. Sakta vecklar de ut sig i fler färger än jag har förstått. Drömmer om saker som jag fått se vad de innehåller i verkliga livet och inte bara bakom dimridån med glitterögon.

Det är svårt att ändra blicken

Det känns som att allt är lite suddigt i ögonkanterna. Det är jobbigt och slitsamt att längta när man inte vet om det tjänar något till. Jag menar att världen känns vacker och gränserna är hårfina och balanserna skitknepiga och jag trillar över och tillbaka mest hela tiden. Men eftersom jag inte vågar, så formulerar jag aldrig orden högt. Därför kommer jag heller inte att få känna hennes läppar mot mina några fler gånger.

9 månader kom och gick

Han ligger bredvid mig i sängen med sin varma kropp tätt intill min. Andas mot mitt bröst och sovtrampar mot min mage. Min hand stryker över hans hår och samma känsla fyller mig som den natten han landade i mina armar. Den natten jag tog emot honom trots att hela min kropp skakade av utmattning. Jag höll honom som om jag aldrig gjort något annat. La mina läppar mot hans kind. Genom att lägga min hand runt hans huvud nu, minns jag allt som det var då.


Separationsångest

Det känns inuti nu, att mammaledigheten närmar sig sitt slut och att bebispappan ska ta över. Det påverkar konstant sinnesstämningen och ger mig ingen ro. Den 22 augusti ger jag mig ut i arbetslivet igen.
 
Att vara ifrån bebisen är som att befinna sig i ett vacuum. Där jag liksom färdas framåt i precis en och samma takt. Det smärtar inte, utan är snarare en plats där väldigt få känslor finns. En transportsträcka utan toppar och dalar. Jag kan existera där. Men jag lever inte.
 

Farfar

Min farfar dog den 27 juni, han blev 90 år och 18 dagar och jag var med honom minutrarna innan det hände. Förloppet gick väldigt snabbt och oväntat. Trots att han inte var vid medvetande det sista dygnet, så sa jag till honom att han inte behövde kämpa mer för våran skull, att det var okej att släppa taget. Sen pussade jag honom på pannan och skulle åka hem en stund. Jag hade bara hunnit ner till sjukhusgaraget när min pappa ringde och sa att farfar hade tagit sitt sista andetag.
 
Han är väldigt saknad. Jag är samtidigt glad över att han slapp lida och fick leva ett friskt, långt liv i sitt eget hem ända fram till slutet. Nu är han tillsammans med farmor igen på andra sidan.
 
En bild från 9 juni, när vi firade farfars 90-årsdag och mammas 60-årsdag
 
Farmor och farfar med min dotter i sommarstugan för många år sedan.




RSS 2.0