Som aceton i gommen

Jag vågar inte fundera närmare på vad jag drack igår, men det 70%-iga innehållet gjorde mig säkert immun mot den annalkande svininfluensan. Den tog i alla fall död på halsontet. Det här påminner om en tonårsresa, med skillnaden att vi är gamla och kloka nog att dricka mängder med Resorb innan vi lägger oss.


Postat av: Anonym

Kan det ha varit Absint?? =

som är en osötad, alkoholstark spritdryck med en speciell svagt gulgrönaktig nyans, som främst användes som aperitif och som hade sin storhetstid i slutet på 1800-talet och början på 1900-talet. Det finns också en helt klar, ofärgad variant.



Dryckens nutida popularitet har följt i kölvattnet på den nu några år gamla vurmen för sekelskiftet 1900. Filmer som Moulin Rouge! och From Hell från 2001 har gjort att efterfrågan på absint stigit enormt de senaste åren runt om i världen, även om det redan kunde märkas på 1990-talet med dess identifikation med och romantisering av fin-de-siècle.

Absint förbjöds således i Schweiz 1907. Att van Gogh, som för övrigt kallade absint för sin gröna musa, skar av sig sitt eget öra efter att ha druckit absint gynnande inte "den gröna fens" rykte, som dessutom i nykterhetskretsar började få namnet ”den gröna demonen”. Alla de biverkningar som absint sades ge, som bl.a. epilepsi, hallucinationer, demens och hjärnskador, vet vi idag är till stor del typiska för vanlig alkoholförgiftning och delirium tremens. Bieffekterna skylldes dock specifikt på absinten. De konstnärskretsar som brukade mycket absint hade dock ofta även problem med syfilis och droger, bl a opium, vilket kan ha bidragit till ryktena om ”absintgalenskapen”.



:D

2009-08-19 @ 15:25:44

Skriv vad du har på hjärtat här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0